Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabolen

Wij moeten voor wiskunde een kwadratische formule oplossen, y=a·x²+bx+c. Hierbij moeten we weten wat b is, hier kwamen we niet achter. Wel weten we dat c het startgetal is. En a een soort hellings getal is. Zou u ons het antwoord van b willen geven, en als het kan graag met uitleg. Alvast bedankt. Groeten Lisa, Nik en Tijs.

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 oktober 2003

Antwoord

Je hebt al gevonden dat de parabool door (0,c) gaat en dat a iets te maken heeft met het berg- of dalparabool zijn. Als |a|1 dan is de parabool 'smaller' dan y=x2 en als 0|a|1 dan is de parabool 'wijder' dan y=x2.

Wat doet die b? Misschien kan je dat zelf ontdekken met onderstaand applet!



Verander de waarde van b maar eens met de schuifblak of de pijltjes... wat valt je op?

Bedenk ook dat xtop=-b/2a. Zou het zo lukken?

Zie Hoe kan je de formule van een parabool vinden?

WvR
vrijdag 3 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq