Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gestolen kippen

Een kippendief brak in bij boer Bram. Hij nam de helt van de kippen mee voor zijn vrouw, en dan nog één voor zijn schoonmoeder. Bovendien liet hij het kippenhok open, zodat de helft van de overgebleven kippen nog het hazepad koos. Zo hield boer Bram nog 6 kippen over. Hoeveel kippen had hij oorspronkelijk?

Ik heb de oplossing gevonden door omgekeerd te werk te gaan: 2((6 x 2)+ 1 )= 26
MAAR als ik met vergelijkingen wil werken klopt mijn redenering niet:

x = totaal aantal kippen
x/2 + 1 + (x - x/2 + 1)/2 + 6 = x
Als ik dit uitwerk krijg ik x = -26????????????????

Kunnen jullie me helpen om mijn redeneringsfout te zoeken?

Bedankt alvast

Van Gi
Student hbo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Hallo,

x = totaal aantal kippen:

(x/2 + 1) is het aantal kippen dat hij meeneemt:
dan is x - (x/2 + 1) wat er nog overblijft.
haakjes uitwerken geeft x - x/2 - 1...heb je daar geen klein foutje gemaakt ? 26 is inderdaad de juiste oplossing.
Het kon nog iets korter als je weet dat die 6 laatste kippen de andere helft van de overgebleven kippen zijn
Dus: (x/2 - 1)/2 = 6
x - 2 = 24
x = 26
Groetjes,

Koen
donderdag 2 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq