Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift van een veeltermfunctie en gebroken irrationale functie

Als je de grafiek van een veeltermfunctie of een gebroken irrationale functie krijgt, hoe moet je dan het functievoorschrift berekenen? Ik weet wel al dat je moet beginnen met:

voor veeltermfuncties: y=ax2+bx+c
voor gebroken irrationale functies: y=ax2+bx+c/x-d

Hoe moet je hieraan beginnen?

RufTer
3de graad ASO - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Laten we beginnen met de veeltermfunctie.
Als de grafiek een rechte lijn is, dan moet a = 0.
b is de richtingscoëfficiënt van die lijn, en c het afgesneden stuk van de y-as.
Als de grafiek een parabool is, dan kun je altijd met drie punten uit de grafiek de waarden van a, b en c berekenen.
Sommige keuzes zijn handiger dan andere.
Kijk ook nog even hier:
Hoe kan je de formule van een parabool vinden?
voor de weg de andere kant op.

Dan de gebroken irrationale functies:
Als je al weet dat de algemene vorm er uitziet zoals je aangeeft, dan is de waarde van d te vinden uit de verticale asymptoot.
a, b en c zijn dan weer te berekenen door drie handige punten te kiezen.
Ik hoop dat je hiermee even op weg bent geholpen.
groet,

Anneke
donderdag 2 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq