Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Autobanden

Autobanden van een bepaald merk verliezen per maand 3% van hun spanning. Deze banden zijn bij 2,3 bar volledig op spanning. Als de spanning minder is dan 1,8 bar moet de band weer worden opgepompt.

Stel een formule op voor de spanning in bar, m maanden na oppompen.

Met welke tussenpozen, gerekend in dagen, moet de band opgepompt worden?

dorien
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Uit de voorbeelden in de les zal je waarschijnlijk ook wel voelen/weten/denken dat dat verband exponentieel is. Stel dus de spanning na m maanden voor door:

spanning(m) = a.bm

Blijkbaar moet gelden dat spanning(0) = 2,3 en dat spanning(m+1)/spanning(m) = 1-0,03 = 0,97.

Kan je hieruit de waarden van a en b bepalen? De tweede vraag is dan ook een makkie. Laat maar weten hoe het gaat...

cl
donderdag 2 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq