Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules

Het verband tussen lengte en de eerste weken van het bestaan van een jonge ratelslang wordt gegeven door de formule t=2.5L-30.
L=de lengte in cm
T=de tijd in dagen.
De huidoppervlakte is afhankelijk van zijn lengte. Hierbij hoort de formule H=0.32L2
H=de huidoppervlakte in cm2

vraag:
Bereken na hoeveel dagen de ratelslang een huidoppervlakte heeft van 200 cm2.
vraag:
Druk H uit in T. Herschrijf deze formule tot een vorm zonder haakjes.

Lies
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Beste Lies,
Voor de eerste vraag stel ik voor gewoon de H = 200cm2 in te vullen in de formule van H=0.32L2
Ofwel:
200 = 0.32L2
Nu laat ik het aan jezelf over om nu L uit te rekenen.
Zodra je dat weet kan je weer deze invullen in:
T = 2.5L - 30 en zo dus de tijd uitrekenen.

Je merkt hier dus al eigenlijk dat het resultaat van de eerste, ingevuld wordt in de tweede.
Voor je tweede vraag kun je dus het volgende doen:
1. Herschrijf T = 2.5L - 30, naar iets met L = .... (met een T daar natuurlijk in.

2. Vul het gevonden resultaat van 1 voor L in H=0.32L2 (let hier op dat de gehele gevonden formule bij stap 1 dus in het kwadraat gaat).

3. Werk nu de haakjes weg.

Hopelijk lukt het jezelf nu om de vragen te beantwoorden, laat anders maar weten wat je nog niet lukt.

M.v.g.
Peter

PHS
donderdag 2 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq