Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules


Een school verkoopt T-shirts met opdruk ten bate van de aankoop van leermiddelen voor een school in Kameroen. Het bedrijf dat de T-shirts levert, heeft ervaring met dit soort acties. Der resultaten van enkele elders gehouden acties staan hier onder. Deze aantallen hebben betrekking op een school van 1000 leerlingen, evenveel als de school die nu actie gaat voeren.

prijs per t-shirt aantal verkocht
10 500
15 367
20 300
25 260

na enige bestudering blijkt er een verband te bestaan tussen de prijs en verkocht aantal.
V=c+4000/p
V=aantal verkochte T-shirts
P=prijs in guldens
C=een constant getal

vraag:
Leg uit dat c gelijk moet zijn aan 100

Het bedrijf kan niet meer dan 750 T-shirts leveren en de school wil niet meer voor een T-shirt vragen dan 32 gulden.
vraag:
Bepaal de minimale en de maximale prijs van een T-shirt en het minimale en maximale aantal verkochte T-shirts als deze voorwaarden gelden.

Lies
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Vul eens p = 10 in de formule in en besef dat V dan 500 is.
Daaruit vind je vast wel de juiste p!

Nu heb je dus de volledige formule,nl V = 100 + 4000/p
Duidelijk is dat als p heel laag wordt, de V erg groot zal worden. Door nu V = 750 te kiezen, kun je de bijpassende p wel vinden, toch?
De maximale prijs lijkt gegeven te zijn, nl 32 gulden.
Vul daarom p = 32 in en kijk welke V daar bij hoort.

MBL
donderdag 2 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq