Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderzoek van exponentiële functie

Hoe begin je aan een functie zoals y=e-x?

stepha
3de graad ASO - dinsdag 30 september 2003

Antwoord

De standaardfunctie f(x) = ex ken je uiteraard.
In jouw functie is de variabele x veranderd in -x. Dat komt neer op een spiegeling van de grafiek van functie f in de y-as.
De verklaring hiervan zit 'm in het feit dat, als je een punt spiegelt in de y-as, de eerste coördinaat tegengesteld wordt terwijl de tweede coördinaat onveranderd blijft. Bijvoorbeeld: het punt (-2,5) levert bij spiegeling in de y-as het punt (2,5) op.
Voer de functies y=ex en y = e-x maar eens in je GR in en laat het apparaat de grafieken tekenen. Dan zie je de spiegeling direct.

MBL
dinsdag 30 september 2003

©2001-2024 WisFaq