Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele en wortelvergelijking

Ik moet voor school een werkstuk maken over exponentionele en wortelvergelijkingen. Ik kan alleen nergens een duidelijke uitleg vinden! zou U mij kunnen helpen????

  • Hoe kun je een exponentionele vergelijking oplossen? (algebraisch)
  • Hoe kun je daarbij de grafische rekenmachine gebruiken? (niet- algebraisch; heet geloof ik grafisch-nummeriek)

  • Hoe kun je een wortelvergelijking oplossen? (algebraisch)
  • Hoe kun je daarbij de grafische rekenmachine gebruiken? (niet-algebraisch)

  • misschien heeft u verder nog wat extra informatie ove deze vergelijkingen?

lydia
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 februari 2002

Antwoord

Wortelvergelijkingen
Hier hebben we al een paar voorbeelden van in WisFaq staan. Kijk maar eens op: Deze 'methode' komt neer op 'probeer door kwarateren die wortels kwijt te raken'. Pas daar echter bij op, want door te kwadrateren krijg je oplossingen die niet voldoen.

Soms kan het anders:
Inmiddels staan er nog veel meer voorbeelden van wortelvergelijkingen in de database.Exponentieel:
Het agebraisch oplossen van exponentiële vergelijkingen is (zonder logaritmen) een probleem.

Voorbeeld:
1,065t=2
Hoe bereken je nu t?
Uiteraard kan je dit numeriek/grafisch oplossen (zie onder). Men spreekt ook wel van inklemmen.
Algebraisch gaat het zo:
1,065t=2
log(1,065t)=log 2
t·log 1,065 =log 2
t = log 2/log 1,065
Vervolgens kan je antwoord benaderen met een rekenmachine (t11,007). Soms komt het natuurlijk wel 'leuk' uit.

Numeriek/grafisch
Voor informatie over het numeriek/grafisch oplossen van vergelijkingen met de grafische rekenmachine kan je kijken op:

WvR
zaterdag 16 februari 2002

©2001-2024 WisFaq