\require{AMSmath} Bewijs Ik zit vast bij de volgende opgave: Als x+y+z=$\pi$/2, bewijs dan: tg x.tg y + tg y.tg z + tg z.tg x = 1 Mij lijkt het eenvoudigste als je in het linker lid begint en x vervangt door $\pi$/2-(y+z). Maar dan?? Alvast bedankt Rob 3de graad ASO - zaterdag 27 september 2003 Antwoord Gebruik het feit dat, als A + B = 1/2$\pi$, tanA = 1/tanB Dit is dan dus ook te schrijven als tanA = 1/tan(1/2$\pi$-A) Op grond van het bovenstaande krijg je dan: tanz = 1/tan(x+y) Neem nu de twee laatste termen van je te bewijzen formule samen, d.w.z. tanz.(tanx + tany), ofwel 1/tan(x+y).(tanx+tany) De formule tan(x+y) = (tanx + tany)/(1 - tanx.tany) kun je ook schrijven als 1/tan(x+y) = (1 - tanx.tany)/(tanx+tany) Met deze voorbereidende stappen kom je er nu wel uit, denk ik. MBL zaterdag 27 september 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik zit vast bij de volgende opgave: Als x+y+z=$\pi$/2, bewijs dan: tg x.tg y + tg y.tg z + tg z.tg x = 1 Mij lijkt het eenvoudigste als je in het linker lid begint en x vervangt door $\pi$/2-(y+z). Maar dan?? Alvast bedankt Rob 3de graad ASO - zaterdag 27 september 2003
Rob 3de graad ASO - zaterdag 27 september 2003
Gebruik het feit dat, als A + B = 1/2$\pi$, tanA = 1/tanB Dit is dan dus ook te schrijven als tanA = 1/tan(1/2$\pi$-A) Op grond van het bovenstaande krijg je dan: tanz = 1/tan(x+y) Neem nu de twee laatste termen van je te bewijzen formule samen, d.w.z. tanz.(tanx + tany), ofwel 1/tan(x+y).(tanx+tany) De formule tan(x+y) = (tanx + tany)/(1 - tanx.tany) kun je ook schrijven als 1/tan(x+y) = (1 - tanx.tany)/(tanx+tany) Met deze voorbereidende stappen kom je er nu wel uit, denk ik. MBL zaterdag 27 september 2003
MBL zaterdag 27 september 2003
©2001-2024 WisFaq