Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe maak je van een decimaal getal een hele breuk?

Beste lezende,

Hoe maak ik van 0,375 de breuk 3/8. Ik heb jullie vraag gelezen over de periodes, maar kan dat niet (of nog niet) toepassen op deze vraag. Ook 1/7 en 4/7, in iedergeval heb ik hier een beetje hulp bij nodig.

Met vriendelijke groeten,
Roy

Roy
Leerling mbo - zaterdag 27 september 2003

Antwoord

Hoi,

0,375=375/1000=3×125/8×125=3/8

We schrijven de decimale breuk dus eerst met behulp van een macht van 10 in de noemer en vereenvoudigen dan zover mogelijk.

Nog een voorbeeld:
0,272=272/1000=136/500=68/250=34/125

Bij repeterende breuken doe je het bijvoorbeeld zo:
0,36363636.....=36/99=4×9/11×9=4/11

Of:
0,833333.....=0,1×8,3333...=0,1×(8+3/9)=0,1×(81/3)=0,1×25/3=25/30=5/6

Zie ook: Hoe maak je van een decimaal getal een breuk

hk
zaterdag 27 september 2003

©2001-2024 WisFaq