Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een goniometrische vergelijking

2cos(6x)=2·(√3+√2)·cos(3x)-√6-2

De Coc
3de graad ASO - zaterdag 27 september 2003

Antwoord

Ha Rozemieke,

Je vraagt waarschijnlijk om een aanwijzing voor de oplossing?

Natuurlijk ken je de volgende verdubbelingsformule (misschien, in dit geval, beter: halveringsformule):
cos(2a) = 2cos2(a) - 1
Daarmee kan je cos(6x) herschrijven tot 'iets' met cos(3x).
En dan is bedoelde vergelijking tot 2egraads vergelijking geworden in cos(3x)...
Kan je nu verder?

Wellicht dat je bij de oplossing ook nog iets hebt aan het feit, dat √6 = √3 × √2 ...

dk
zaterdag 27 september 2003

©2001-2024 WisFaq