Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lastige limiet

limiet n2·(2log n) + 2·n·Ön / n3

Leon
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 september 2003

Antwoord

Hoi,

Bij navraag blijk je de limiet van f(n)=[n2.2log(n)+2.n.n1/2]/n3-e te moeten bepalen voor 0e1 en n®¥.

We zien dat 0f(n)g(n) met g(n)=[n2.2log(n)+2.n3/2]/n3=2log(n)/n+2/n3/2. Zodat 0lim(f(n))lim(g(n))=lim(2log(n)/n)+2.lim(1/n3/2)=lim(ln(n)/n)/ln(2)+0.
Als we nu nog aantonen dat lim(ln(n)/n)=0, dan zien we dat lim(f(n))=0. Dit doe je door de l'Hôpital toe te passen op lim(ln(x)/x,x®¥)...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 25 september 2003

©2001-2025 WisFaq