Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14550 

Re: Som van cos2 +/- 120°

Uhm erg bedankt hoor! Maar dat hebben we nog niet gezien, we zouden normaal gebruik moeten maken van de optellingsformules. Kan ik deze gewoon toepassen als er cos2 staat of niet?

Robby
3de graad ASO - dinsdag 23 september 2003

Antwoord

Nope...

Hiermee moet je het doen:
cos(a+b)=cos(a).cos(b)-sin(a).sin(b),
zodat
cos2(a+b)=
(cos(a).cos(b)-sin(a).sin(b))2=
cos2(a).cos2(b)-2.cos(a).cos(b).sin(a).sin(b)+sin2(a).sin2(b)...
En zo heb je 2 kanjers: eens +120° en eens -120°.

Not your lucky day

Maar... Misschien kan je het slim spelen en eerst die som-formules gebruiken om te bewijzen dat
cos(2x)=cos(x+x)=cos(x).cos(x)-sin(x).sin(x)=cos2(x)-sin2(x)=cos2(x)-(1-cos2(x))=2.cos2(x)-1,
zodat 2.cos2(x)=1+cos(2x)... En dat is de formule die ik in mijn eerder antwoord (3 keer) gebruikte... Een stuk minder rekenwerk toch; en ook met de som-formules.

Groetjes en goede moed,
Johan

andros
dinsdag 23 september 2003

©2001-2024 WisFaq