Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsvergelijking

hallo, ik moet deze vergelijking in ax2+bx+c=0 zetten maar ik weet niet of dit klopt:
3(2x-1)/2x+1=(4x+2/2x-1)+5
is dat 4x2-8x-5=0 of is deze helemaal fout?

danny
Overige TSO-BSO - dinsdag 23 september 2003

Antwoord

Hoi,

Haakjes zijn belangrijk... Dit is blijkbaar je opgave:
3(2x-1)/(2x+1)=((4x+2)/(2x-1))+5

We rekenen even na:
3(2x-1)/(2x+1)=((4x+2)/(2x-1))+5 Û
3(2x-1)/(2x+1)-((4x+2)/(2x-1))-5=0 Û
(met (2x-1).(2x+1) vermenigvuldigen)
3(2x-1)2-(4x+2).(2x+1)-5.(2x-1).(2x+1)=0 (en x¹1/2 en x¹-1/2) Û
3(4x2-4x+1)-(8x2+8x+2)-5.(4x2-1)=0 (en x¹1/2 en x¹-1/2) Û
(12x2-12x+3)-(8x2+8x+2)-(20x2-5)=0 (en x¹1/2 en x¹-1/2) Û
-16x2-20x+6=0 (en x¹1/2 en x¹-1/2) Û
8x2+10x-3=0 (en x¹1/2 en x¹-1/2)

Blijkbaar is dit iets anders dan wat jij uitkomt...

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 23 september 2003

©2001-2024 WisFaq