Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Test op a-selectiviteit

Ik moet een random (a-selecte) getallen generator maken. Hoe test ik nu of de getallen die geproduceerd worden echt a-select zijn? Is daar een "maat" voor?

hans m
Student hbo - donderdag 18 september 2003

Antwoord

Op onderstaande website kan je een script vinden waarmee je kan testen op Randomness. Ik heb het geprobeerd door met de TI83 en de opdracht randInt(1,6,24) 24 getallen 1 t/m 6 te 'genereren' en die met het script te laten testen.

Resultaat:
P-value=0.34996
Conclusie=Little or no real evidences against randomness

Als je 'zomaar' wat invult... krijg ik:
P-value=0.09741
Conclusie=Suggestive evidence against randomness

Dus 'zomaar' wat invullen is niet willekeurig... (Praktische opdracht? Hoe willekeurig is willekeurig....)

Technische details over deze test kan je er ook vinden. Dus dat zou al iets kunnen zijn.

Om nog iets verder te gaan: ik heb ook 'ergens' gezien dat, als je van een randomgenerator de kwaliteit wilt testen, dan kan je dit doen door een aantal simulaties te doen van bekende (kans)problemen. Omdat je de uitkomst vaak kent, zegt de gevonden waarde ook iets over de 'kwaliteit' van je generator.

Zoeken op test randomness generator levert ook nog wel het een en ander op. Interessant lijkt me de toepassing die deze randomgeneratoren spelen bij cryptografie. Een term die ik veel tegen kwam was Random Bit Generator.

Zie Randomness of Statistical Sampling: The Runs Test

WvR
zaterdag 20 september 2003

 Re: Test op a-selectiviteit 

©2001-2024 WisFaq