Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs van identiteit

hallo,
de opgave is: cosa/1-tana + sina/1-cota = sina + cosa
Ik heb -2 over kun je es kijken waar mijn fout zit.
linkerlid
= cos(x) sin(x)
---------------- + ----------------
1-sin(x)/cos(x) 1-cos(x)/sin(x)

= cos(x). (-cos(x)/sin(x)) + sin(x). (-sin(x)/cos(x))

= - cos2(x)/sin(x) - sin2(x)/cos(x)

=- 1-sin2(x)/sin(x) - 1-cos2(x)/cos(x)
= - 1 + sin(x) - 1 + cos(x)
en hier zit ik met die -2 teveel
Zou het mogelijk zijn om mij de fout te tonen

katink
3de graad ASO - donderdag 18 september 2003

Antwoord

Je lijkt hier een hele hoop fouten te maken en komt toch nog in de buurt van iets dat op het rechterlid van de opgave lijkt. Enkele fouten:

* In de tweede stap zijn ineens de eentjes uit de noemers verdwenen.
* In de voorlaatste stap verander je cos2 door 1-sin2, maar je deelt in de daarop volgende stap sin2 wel door de sin in de noemer maar niet de 1.

Probeer eens opnieuw en maak duidelijk gebruik van haakjes: je brengt jezelf er alleen maar in de problemen mee door ze niet te gebruiken. De opgave wordt bijvoorbeeld al beter genoteerd als

cos(a)/(1-tan(a)) + sin(a)/(1-cot(a)) = sin(a) + cos(a)

Zet je nieuwe poging maar in het antwoord op deze vraag.

cl
donderdag 18 september 2003

©2001-2024 WisFaq