Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hallo, ik denk dat ik ongeveer alles op jullie site over ontbinden in factoren heb gelezen, maar ik kom nog steeds niet uit 1 som. Het ziet er heel makkelijk uit, maar toch snap ik het niet. (2p + 1/2)2-1/4
In het uitwerkingenboek staat als vervolg (2p + 1/2)2- (1/2)2. Waarom doen ze dat?
Alvast bedankt

Nathal
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 september 2003

Antwoord

Vanwege het merkwaardige product:
(a+b)(a-b)=a2-b2

Van rechts naar links kan je dus schrijven:
(2p+1/2)2-(1/2)2=(2p+1/2+1/2)(2p+1/2-1/2)=(2p+1)·2p=2p·(2p+1)

Uiteraard kan dat ook best anders:
(2p+1/2)2-1/4=4p2+2·2p·1/2+1/4-1/4=4p2+2p=2p·(2p+1)

Bij dit laatste gebruik je:
(a+b)2=a2+2ab+b2 (ook een oude bekende toch?)

WvR
donderdag 18 september 2003

©2001-2024 WisFaq