Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme (geschiedenis)

Ik moet een praktische opdracht van Wiskunde B1 maken over logaritme. Mijn vraag is hoe men vroeger de waarden in logaritmetafels uitrekende zonder rekenmachine?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 juli 2001

Antwoord

The 17th Century saw Napier, Briggs and others greatly extend the power of mathematics as a calculatory science with his discovery of logarithms.

Napier.html
Briggs.html

"Briggs's mathematical treatise Arithmetica Logarithmica was published in 1624. This gave the logarithms of the natural numbers from 1 to 20,000 and 90,000 to 100,000 computed to 14 decimal places. It also gave tables of natural sine functions to 15 decimal places, and the tan and sec functions to 10 decimal places."

Maar hoe deed ie dat?
Ik heb even op Internet gezocht op "Arithmetica Logarithmica", maar nergens informatie over hoe die dat nou deed..... maar dat kun je nog verder proberen.

Een belangrijk uitgangspunt was dat log 1 = 0 en log 10 =1
Volgens "Boyer & Merzbach" (A History of Mathematics):
"Briggs kwam erachter dat wortel(10)=3,162277 dus log 3,162277 = 0,5
maar dan is 103/4=wortel(31,62277) = 5,623413 volgt log 5,623413 = 0,75"
door op dezelfde manier door te gaan, schijn je dus een logaritmetabel te kunnen maken....
Probeer het maar eens...:-)

Zie ook `Numbering rods`

WvR
woensdag 18 juli 2001

Logaritmetafels

©2001-2024 WisFaq