Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsberekening

Hallo,

misschien voor veel mensen dat dit een simpele berekening is maar ik kom er echt niet uit.
Bij de berekening voor samaengestelde interest heb ik een kapitaal die verdubbeld moet worden.
Ik heb hier dus te maken van een variabele periode.
Het kapitaal is € 5000 en moet € 10000 worden.
Rente is 5% en moet berekenen hoelang dit duurd.

Zover kom ik:
EW=K x (1+i)n
10000=5000 x (1,05)n
Hoe maak ik deze berekening af.
BVD
Mijn dank zou groot zijn

R. Wes
Iets anders - donderdag 18 september 2003

Antwoord

2 = 1,05n

Neem een logaritme van beide leden en bekom

log(2) = n log(1,05)
n = log(2)/log(1,05)
n = 14,2

Merk op dat het grondtal van de logaritme niet uitmaakt, dus zowel de toetsen log als ln op je ZRM kunnen worden gebruikt (voor teller en noemer wel twee keer hetzelfde grondtal gebruiken natuurlijk)

cl
donderdag 18 september 2003

©2001-2024 WisFaq