Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14365 

Re: Percentage van negatieve getallen of 1 positief en 1 negatief getal

Johan,

Laat ons de grootheid niet uitdrukken percentage maar gewoon -6 en -7.
Ik berekende de percentuele toename op dezelfde manier dan u maar mijn probleem ligt meer gevoelsmatig.
wanneer een waarde stijgt van -6 naar -7 is naar mijn gevoel dat deze waarde verslecht want - 6 -7, dus dat de evolutie negatief is en niet +17%.

Een evolutie van negatief naar positief lijkt mij zelf onmogelijk om in % uit te drukken.

gert v
Student universiteit - donderdag 18 september 2003

Antwoord

Hoi,

De onderliggende vraag is: van welke grootheid willen we de evolutie bekijken. Als -6% en -7% bijvoorbeeld rendementen zijn op je effectenportefeuille, dan kunnen we volgende bedenking maken.

Op moment t0 is de initiële waarde v0.
Op moment t1 is de waarde v1.
Op moment t2 is de waarde v2.

Met de formules van mijn vorig antwoord vinden we:
(v1-v0)/v0 = -6% en (v2-v0)/v0 = -7%. De relatieve waardeverandering van t1 naar t2 is dan: (v2-v1)/v0 = (v2-v0)/v0-(v1-v0)/v0=-7%-(-6%)=-1%. En dit klopt inderdaad meer met je intuïtie...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 18 september 2003

©2001-2024 WisFaq