Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een meetkundige rij

In de rij a,b,c,d ontstaat een term door de vorige term met een getal q te vermenigvuldigen. Bereken b,c en q al je weet dat a=1,5 en d=1,9965. hoe moet ik dit oplossen?

Marcha
2de graad ASO - woensdag 17 september 2003

Antwoord

Hoi,

Dit is wat we een meetkundige rij noemen.
We hebben:
b = a.q
c = b.q = a.q2
d = c.q = a.q3 (1)

We kennen a al en zodra we nu nog q kennen, kunnen we b en c ook berekenen. Eén bijkomend gegeven hebben we nog: d=1,9965 en met uitdrukking (1) wordt dit: q3 = d/a = 1,9965/1,5 = 1,331. En dus: q = 3Ö1,331 = 1,1. Nu kan je dus b en c berekenen.

Groetjes,
Johan


andros
woensdag 17 september 2003

©2001-2024 WisFaq