Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een lineaire regressievergelijking omzetten in een parabool

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een probleem waar ik niet uit kom.

Momenteel ben ik bezig met afstuderen en in mijn onderzoek heb ik onderzocht of de mate van zelfsturing (onafhankelijke variabele) invloed heeft op de prestaties (3 afhankelijke variabelen) van mini-companies binnen het productieproces?

Met behulp van het programma SPSS heb ik een regressieanalyse uitgevoerd, waarmee ik heb aangetoond dat de mate van zelfsturing een klein effect heeft op de mate van zelfsturing.

Echter de uitkomsten van de mate van zelfsturing is van 10% tot en met 33%. De vraag die ik graag wil beantwoorden is: in hoeverre de mini-companies zelfsturend behoren te zijn waarmee ze het beste kunnen presteren. Om dit aan te kunnen tonen heb ik een parabool nodig?

Mijn probleem is dat ik wel een regressievergelijking heb met als formule:
y = a + bx

Uitkomsten regressievergelijkingen:
Rendement = 92,759 + 0,014 * de mate van zelfsturing
Leverbetrouwbaarheid = 91,488 - 0,020 * de mate van zelfsturing
fouten = 15,207 - 0,238 * de mate van zelfsturing

Maar een parabool heeft als formule:
y = a + bx + cx2

Om een parabool te kunnen verkrijgen heb ik geen waarde voor cx2.

Mijn vraag is het mogelijk met het programma SPSS een parabool uit te draaien en op welke manier kan ik de formule van de regressievergelijkingen omzetten in een formule van een parabool?

Alvast bedankt voor uw medewerking en met vriendelijke groet,

Christian de Wit

Christ
Student universiteit - dinsdag 16 september 2003

Antwoord

Dat gaat in ieder geval op de volgende manier:
Maak met compute in SPSS bij de variabele x een nieuwe variabele x·x (x2) aan.
Pas nu multiple regressie toe met de onafhankelijke variabelen x2 en x en de afhankelijke variabele y.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 16 september 2003

©2001-2024 WisFaq