Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen van een sinusfunctie...

Hey,
de functie is bv: y = sin3x, hoe bepaal je daar de afgeleide van?
en als er al een getal voor de sinus staat, bv 1/3sin3x ?

Alvast bedankt!

RS
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 15 september 2003

Antwoord

Hallo,

y = sin(x)
y' = cos(x)

Deze afgeleide vind je met de zogenaamde kettingregel.

y = sin3(x)
y' = 3·sin2(x)·cos(x)

Als er een getal voorstaat mag je dat gewoon 'ervoor zetten'.
Als je hebt: y = 1/3 sin3(x)
dan is y' = 1/3 ·(3·sin2(x)·cos(x))
y'=sin2(x)·cos(x)
Als het niet duidelijk was,reageer dan gerust.

Koen
maandag 15 september 2003

©2001-2024 WisFaq