Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een presentatie over de zeef van Erastosthenes

Goedendag,
Ik moet een presentatie maken. Ik wil het graag hebben over de zeef van Erastosthenes. Ik heb er in een andere vraag over geleze maar mij is niet helemaal duidelijk wat nou eigenlijk priemgetallen zijn.
U geeft als voorbeeld 2 & 3 maar verder kom ik echt niet.

sabrin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 15 september 2003

Antwoord

Als je getallen gaat delen, dan komt het soms precies uit en soms niet...
Zo is 12:4=3 een voorbeeld van delen zonder rest.... en 11:4=2 rest 3 een voorbeeld van een deling met rest, oftewel de deling komt niet precies uit.

In het geval van 12:4=3 noem je 4 een deler van 12. Dus als je p deelt door k en je krijgt als antwoord een geheel getal dan is k een deler van p.

Priemgetallen zijn getallen die maar 2 delers hebben, namelijk 1 en zichzelf. Anders gezegd zo'n getal heeft geen 'echte' delers.

De getallen 2,3,5,7,11,13,17,19,23,... zijn daar voorbeelden van... Ga maar na! 19 bijvoorbeeld kan je alleen maar delen door 1 en door 19, dus 19 is een priemgetal.

Op deze pagina kan je de eerste 1000 priemgetallen vinden.

Zie ook Zeef van Erastosthenes

WvR
maandag 15 september 2003

©2001-2024 WisFaq