Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

2 vergelijkingen met 2 onbekenden

Beste wiskundesite,

ik hoop dat jullie me hiermee even willen helpen. Het is kennelijk te lang geleden dat ik dit soort dingen kon oplossen...:(

Ik heb 2 vergelijkingen:
V=a*t en D=1/2 a*t*t
(inderdaad, de natuurkundige formules voor snelheid en afstand)

Nu weet ik dat V na t seconden = 20 (voorbeeld) en
D na t seconden = 90 (voorbeeld).

De gegeven getallen weet ik nie tvan te voren.

Hoe kan ik de vergelijkingen zo herschrijven dat a en t eruitrollen?
M.a.w. zoiets als:

a = ...... en t = .....

ik kom er niet uit. Alvast bedankt!

Marc

Marc B
Iets anders - maandag 15 september 2003

Antwoord

Hallo Marc,

Als je a en t moet berekenen dan moeten natuurlijk wel V en D gegeven zijn. Anders heb je twee vergelijkingen met 3 of 4 onbekenden.

In dit geval kun je in de vergelijking D = 0,5a*t*t (a*t) vervangen door V .
Je krijgt dan D = 0,5*V*t. Omdat je D en V weet geeft dit een vergelijking met een onbekenden waarmee je t kunt berekenen. 90 = 0,5*20*t ® 10*t = 90 ® t = 9
Je weet nu t en daarmee kunnen we a berekenen.
Voor V = a*t kunnen we nu schrijven 20 = 9*a ®a = 20/9

wl
maandag 15 september 2003

©2001-2024 WisFaq