Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrices

Hallooooo,
Ik heb een vraagje:

Stel ik heb 3 matrices A B en C
En D:= 2(AB)+C2

Kan ik dan bijvoorbeeld D11, D21 en D32 berekenen zonder de hele D uit te rekenen?

Alvast Bedankt!!

Angela
Student universiteit - maandag 15 september 2003

Antwoord

Hoi,

Je kan dit inderdaad. We veronderstellen dat A van orde mxn is, B van nxm en C van mxm. Het element dij op de i-de rij en j-de kolom van D vind je als volgt:

E=A.B, zodat eij=sum(aik.bkj:k=1..n)
F=C2, zodat fij=sum(cik.ckj:k=1..m)
D=2E+F, zodat dij=2.eij+fij=2.sum(aik.bkj:k=1..n)+sum(cik.ckj:k=1..m)
Als m=n, kan je die sommaties nog ineenschuiven.

Groetjes,
Johan

andros
maandag 15 september 2003

©2001-2024 WisFaq