Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optellingsformules en verdubbelingsformules

ik moet het formule bepalen voor sin3a,cos3a,tg3a,en cotg3a ik heb de eerste formule zelf gemaakt maar de laatste twee kan ik niet kun je mij dat doen aub.

tg3a = tg (2a+a)
=sin(2a+a) / cos(2a+a)
=sin2a*cosa+cos2a*sina / cos2a*cosa-sin2a*sina
en als je nog verder uitwerkt..... kom je dan
3sinacos2a - sin3a / cos3a-3sin2a*cosa is dat juist of kun je dat nog op een ander manier

hh
3de graad ASO - zondag 14 september 2003

Antwoord

Heel goed. Je kan teller en noemer nog delen door cos3a. Het voordeel daarvan is dat je dan iets kan bekomen waarin enkel de tangensfunctie voorkomt en geen sinussen en cosinussen meer.

PS: Als je de formule voor tan(a+b) nog kent, dan had je dat direct bekomen via tan(2a+a)

cl
zondag 14 september 2003

©2001-2024 WisFaq