Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe opgave

Hai,

In welk deel van het complexe vlak ligt het getal 1/1-z,
wanneer z in de open eenheidsschijf ligt (d.i. de verzameling van getallen zÎ waarvoor de absolute waarde van z1)?

Ik weet echt niet hoe ik hier uit moet komen!!!

Groeten

Angela
Student universiteit - zondag 14 september 2003

Antwoord

Omdat de functie f(z)=1/(1-z) vrij "braaf" is (ik laat in het midden wat daar precies wordt onder verstaan) kan je het beeld gebied bepalen door gewoon de rand om te zetten.

Neem dus een algemeen punt van de rand, z=exp(iq), met q tussen 0 en 2p en bereken w=1/(1-z). Je bekomt dat Re(w)=1/2 en Im(w)=(1/2)sin(q)/(cos(q)-1). Aangezien dit laatste, voor varierende q, alle reele getallen bestrijkt, is het beeld van de rand |z|=1 dus de rechte Re(w)=1/2. Je kan nu bijvoorbeeld de oorsprong invullen om te bepalen welk van de twee halfvlakken die door Re(w)=1/2 ontstaan, het juiste is.

cl
zondag 14 september 2003

©2001-2024 WisFaq