Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabolische Functie bepalen n.a.v. een tabel

Ik heb al een paar jaar geen wiskundeboek meer aangeraakt, en heb nu plotseling weer wiskunde (Havo-B1), en heb echt even wat hulp nodig om wat op gang te komen.

Ik heb een tabel met de waarden van een kwadratische functie.
x  -5  -4  -3  -2  -1   0   1   2  3  4 
y 0 -14 -24 -30 -32 -30 -24 -14 0 18
en daar word dan een passende formule bij gevraagd, verder is er geen informatie beschikbaar.

nu begrijp ik dat er kennelijk een factor is die alles met -30 verlaagt, tenminste, dat denk ik. (het is een kwadratische functie, 0-kwadraat is 0, y(0)=-30).

nu lijkt dit misschien een beetje domme vraag, maar ik kom er verder gewoon niet uit

Marcel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 september 2003

Antwoord

Je kunt vanuit twee basismodellen redeneren:
Algemeen: y=ax2+bx+c. Door het punt (0,-30) in te vullen zie je dat c=-30. De vergelijking wordt:y=ax2+bx-30. Vul nu nog twee andere punten in om de a en b op te lossen.
Vanuit nulpunten (wanneer die bekend zijn): y=a(x-n1)(x-n2)
[n1 en n2 zijn de nulpunten]
Wordt hier dus y=a(x+5)(x-3). Door nu (0,-30) in te vullen zie je makkelijk dat a=2

Duidelijk genoeg ? Even zelf proberen!

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 13 september 2003

©2001-2024 WisFaq