Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breukformule vereenvoudigen

Hallo,

Met welke methode zou ik de onderstaande formule kunnen vereenvoudigen?
a/b2 - a/(b + c)2

Al vast bedankt voor het antwoord

Groeten,
Sjoerd

Sjoerd
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 september 2003

Antwoord

Beste Sjoerd,
Tja op zich vind ik hem zo al redelijk eenvoudig, maar goed we kunnen er natuurlijk 1 breuk van maken via de regel:
a/b · c/d = (ad-bc)/bd, eens kijken wat dat oplevert:
(a·(b+c)2-ab2)/(b2·(b+c)2)
Vervolgens zouden we de (b+c)2 kunnen uitschrijven naar b2+c2+2bc, dat geeft dan weer:
(a·(b2+c2+2bc)-ab2)/(b2·(b2+c2+2bc))
Verder haakjes wegwerken geeft dan:
(ab2+a·c2+2abc-ab2)/(b4+b2c2+2b3c)=
(a·c2+2abc)/(b4+b2c2+2b3c)
Vervolgens weer gemeenschappelijke factoren zoeken en weer haakjes zetten:
(ac·(c+2b))/(b2(b2+c2+2bc))=
(ac·(c+2))/(b2(b+c)2)
Veel meer zou ik er niet echt van kunnen maken.

Succes ermee.

M.v.g.
Peter



PHS
zaterdag 13 september 2003

©2001-2024 WisFaq