Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De somrij bepalen

Ik vraag me af hoe ik de somrij kan bepalen van de volgende reeks:

14 + 24 + 34 +....+n4

en hoe bewijs ik vervolgens de gevonden formule, moet dit met volledige inductie??

Armand
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 september 2003

Antwoord

Eerst maar de formule:

14+24+...n4=1/30n(n+1)(6n3+9n2+n-1).

Als je deze formule hebt kun je de juistheid m.b.v volledige inductie bewijzen.

Voor dit soort somrijen bestaat ook een directe (maar wel omslachtige) methode.
Je past dan de volgende truc toe:
$\sum$i=1n(i5-(i-1)5)=n5,
maar ook
$\sum$i=1n(i5-(i-1)5)=$\sum$i=1n(5i4-10i3+10i2-5i+1)
Door het combineren van deze twee (en bekende som formules voor $\sum$i3, $\sum$i2, $\sum$i en $\sum$1) kun je dan de gewenste formule afleiden.

hk
donderdag 11 september 2003

©2001-2024 WisFaq