Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significante cijfers

Ik heb het vroeger vast gehad, maar weet het nu niet meer:
Als ik een exact getal deel door een exact getal (bijvoorbeeld: 6/86) in hoeveel significante getallen mag ik dat dan weergeven?
Ik dacht dat je dan het minste aantal significante cijfers moest gebruiken (in dit geval 1), of mag ik exacte getallen zien als een getal met oneindig veel significante nullen achter de komma?

Dan maar een voorbeeld:
6,0 : 8,123 = 0,738643358 en dan nog een heleboel getallen achter de komma.
Volgens mij moet dit 0,74 worden, omdat 6,0 maar 2 significante cijfers telt. (Ik gebruik dan toch het goede woord?)
Wat moet ik vervolgens in het volgende voorbeeld:
6 : 86 = 6,9767 en dan ook weer een heleboel getallen achter de komma.
Moet dit 7 worden omdat 6 maar 1 significant cijfer telt, of mogen alle cijfers achter de komma blijven staan?

Ik hoop dat het nu wel duidelijk is.....


A. van
Student universiteit - donderdag 11 september 2003

Antwoord

Aha, dat is beter zo.

Nee, dat hoeft dus niet bij bijvoorbeeld 1111111/234567. Het aantal significante cijfers bepaal je hierbij zelf. Dus als je twee (exacte) gehele waarden op elkaar deelt dan mag je het resultaat best in 35 significante cijfers weergeven.

Daarentegen, wanneer je weet dat de (meet)waarden 6,0 en 8,123 door afronding tot stand komen dan kun je wel uitrekenen: 6,0 : 8,123 = 0,738643358 maar die laatste decimalen zijn dan onbetrouwbaar omdat die 6,0 op twee significante cijfers is afgerond. Dan zou ik inderdaad als uitkomst ook 0,74 nemen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 11 september 2003

©2001-2024 WisFaq