Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Re: Re: Vergelijking van een vlak

Ik heb het stelsel ergens van afgeleid:

de vergelijking van
het vlak door de punten (1,2,3) (-1,1,0) (0,0,2)?

En via de deze site kon ik de vergelijking zo opstellen:

x1+x2+x3=Y

x1+2x2+3x3=y
-x1+x2=y
2x3=y

Peter
Student universiteit - donderdag 11 september 2003

Antwoord

P.M. De gegeven oplossing was 5x1-x2-3x3=-6

Je hebt het een klein beetje verkeerd begrepen. De (x1,x2,x3) staan voor de coördinaten, en die moet je dus invullen. En dan kun je de coëfficiënten die ervoor staan berekenen. Het stelsel dat je krijgt is afhankelijk, dus de keuze van een variabele is vrij.

De algemene vorm zou moeten zijn

a1x1 + a2x2 + a3x3 = y

invullen geeft

a1 + 2a2 + 3a2 = y
-a1 + a2 = y
2a3 = y

Eens kijken of ik het nu krijg naar de oplossing die gegeven was.

De som van de eerste twee geeft 3a2 + 3a3 = 2y. Substitutie hierin van de laatste vergelijking geeft

3a2 + 3a3 = 4a3
a3 = 3a2

Nemen we a2 = t dan is dus a3 = 3t. Met de laatste vergelijking uit het stelsel vinden we y = 6t. Tenslotte leiden we nu af uit de tweede vergelijking van het stelsel dat a1 = a2 - y = -5t.

Met t=-1 geeft dit het antwoord dat was gegeven.

FvL
donderdag 11 september 2003

 Re: Re: Re: Re: Vergelijking van een vlak 

©2001-2024 WisFaq