Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functies

je hebt de functie f(x)= (x-a)/(x2+b) met als relatieve extrema x=-3 en x=2 welke waarde heeft a en b?

ikke
3de graad ASO - woensdag 10 september 2003

Antwoord

Ik ga er even van uit dat je de afgeleide van f kunt bepalen.

f'(x)=-(x2-2ax-b)/(x2+b)2
Omdat je weet dat bij x=-3 en x=2 de afgeleide gelijk aan nul is.... moet gelden:
x2-2ax-b=(x+3)(x-2)=x2+x-6
Waaruit volgt dat:
a=-1/2 en b=6

WvR
woensdag 10 september 2003

©2001-2024 WisFaq