Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs de volgende identiteit

Ik heb 20 oefeningen gekregen van zulke identiteiten maar ik zit bij de twee oef. vast. Kun je dat voor mij eens doen aub.

1) tg(45°+x) + tg(45°-x) = 2 / cos2x-sin2x
dus ik ben tot hier geraakt: =( tg45° + tgx) / (1-tg45°tgx)+ tg45°-tgx / 1+tg45°tgx
= 1 +tgx / 1-tgx + 1-tgx/1+tgx
= 1+ (sinx/cosx) / 1-(sinx/cosx) + 1-(sinx/cosx) / 1 + (sinx/cosx)
en vanaf hier zit ik dan vast kun je verder doen aub... zijn de bovenvermelde stappen juist?

2) tg(alfa+beta)*tg(alfa-beta) = (tg2(alfa) - tg2(beta))/(1-tg2(alfa)*tg2(beta))

Tim
3de graad ASO - woensdag 10 september 2003

Antwoord

Hoi,

Je kan inderdaad beginnen met de formule

tg(a+b)=[tg(a)+tg(b)]/[1-tg(a).tg(b)].

Als je dat doet, zou ik zolang mogelijk wachten voor ik overga op sin() en cos() omdat je dan minder schrijfwerk hebt .

(1) Je kwam zelf al tot:
(1+tg(x))/(1-tg(x))+(1-tg(x))/(1+tg(x)) = (op gelijke noemers zetten)
[(1+tg(x))2+(1-tg(x))2]/(1-tg2(x)) = (teller en noemer vermenigvuldigen met cos2(x))
[(sin(x)+cos(x))2+(sin(x)-cos(x))2]/(cos2(x)-sin2(x)) =
2.(cos2(x)+sin2(x))/(cos2(x)-sin2(x)) =
2 /(cos2(x)-sin2(x))

(2) tg(a+b).tg(a-b) =
[tg(a)+tg(b)]/[1-tg(a).tg(b)].[tg(a)-tg(b)]/[1+tg(a).tg(b)] =
... (zie niet wat je probleem hier is )

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 10 september 2003

©2001-2024 WisFaq