Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoek tussen kruisende rechten

Piramide TABCD met ABCD grondvlak en T top. ABCD is rechthoek en snijpunt vd diagonaolen van deze rechthoek is M. TDC=90°=ADT. Op ribbe TC ligt punt P in het midden van deze ribbe met TD=4, DC=AB=4, AD=BC=3
Gevraagd: bewijs dat MPB=HOEK(TA,PB) en bereken die hoek als je weet dat TD loodrecht staat op DB

Dotje
3de graad ASO - dinsdag 9 september 2003

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q14141img1.gif

Kijk eens naar DACT. M ligt op het midden van AC en P ligt op het midden van CT. MP is dan de middenparallel van DACT, dus AT//MP. De hoek tussen de (kruisende) rechten AT en BP is dan (vanwege de evenwijdigheid) hetzelfde als ÐBPM. Zou het zo lukken?

WvR
dinsdag 9 september 2003

Re: Hoek tussen kruisende rechten

©2001-2024 WisFaq