Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende exponent

25=5x, x=2 maar hoe bepaal je x?
vriendelijke dank

martin
Iets anders - dinsdag 9 september 2003

Antwoord

Uit het hoofd?
51=5 nee die is het niet....
52=25 o ja... dat is hem...

Misschien meer algemeen?
25=4x
Hoe bepaal je x?
x=2? Nee 42=16
x=3? Nee 43=64
x=2,5... enz.. op die manier kan je de waarde van x ook benaderen. Zie eventueel Numeriek oplossen van vergelijkingen voor meer mogelijkheden.

Maar verreweg de handigste methode is gebruik te maken van logaritmen. Zie Rekenregels machten en logaritmen.

Los op: 25=4x
Neem links en rechts de logaritme
log(25)=log(4x)
log(25)=x·log(4) (zie rekenregel L3)
x=log(25)/log(4)2,3219...

Hopelijk helpt dat...

WvR
dinsdag 9 september 2003

©2001-2024 WisFaq