Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gauss-eliminatie

Hai, ik zit al een hele tijd op deze vraag maar kom er niet uit. Kan iemand mij helpen?

Los x1, x2, x3 op uit de volgende stelsels:

x1 - 3x3 = 8
2x1 + 2x2 + 9x3 = 7
x2 + 5x3 = -2

3x1 + x2 + x3 + x4 = 0
5x1 - x2 + x3 - x4 = 0

Alvast heel erg bedankt!
Groetjes van mij

Angela
Student universiteit - zaterdag 6 september 2003

Antwoord

Het eerste stelsel laat zich eenvoudig oplossen als je x1 uitdrukt in x3 (eerste vergelijking) en als je x2 uitdrukt in x3 (tweede vergelijking). Invullen in de tweede vergelijking geeft dan snel de oplossingen.

..of neem de matrix


en gebruik de methode van Solving a linear system of equations.

Het tweede stelsel bestaat uit twee vergelijkingen en vier onbekenden, dat kan ook met Solving a linear system of equations. Neem m=2 en n=4 en kijk maar eens wat er gebeurt...

...kijk eventueel ook op LiVe voor een freeware-programma.

Dank je Koen!

WvR
zaterdag 6 september 2003

©2001-2025 WisFaq