Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkheid bewijzen

Hoi. Ik heb een gelijkheid en ik moet bewijzen dat de beide leden gelijk zijn aan elkaar.
tg3a/1+tg2a+cotg3a/1+cotg2a = 1-2sin2acos2a/sinacosa
Ik heb hier al geprobeerd om eerst om te zetten en daarna op gelijke noemer te zetten en zo. maar ik kom steeds vast te zitten. weten jullie raad?
alvast bedankt
groetjes

Kim
3de graad ASO - zaterdag 6 september 2003

Antwoord

Beste Kim,

Eens even een paar hints:

1 + tg2a ziet er indrukwekkend uit. Maar:

1 + tg2a =
1 + sin2a/cos2a =
cos2a+sin2a/cos2a =
1/cos2a

De noemer van de tweede term van het linkerlid kun je op soortgelijke wijze vereenvoudigen.

Als je dat doet, en je past toe dat delen door een breuk hetzelfde is als vermenigvuldigen met het omgekeerde, dan moet je het linkerlid een eind kunnen vereenvoudigen. Blijft over dat je gebruik moet maken van een hele flauwe gelijkheid:

(sin2a+cos2a)2 = 1

Succes ermee!!

FvL
zaterdag 6 september 2003

©2001-2024 WisFaq