Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met logaritmen

hallo,

ik zit met de vergelijking ln 0.001 - (x·5000)/0.025 = ln x
en ik geraak er niet uit.

pince
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 4 september 2003

Antwoord

Hoi,

Het linkerstuk is f(x)=-3ln(10)-200000x en het rechterstuk g(x)=ln(x). Grafisch kan je zien dat f(x) een sterk dalende rechte is en dat ze g(x) snijdt voor een heel kleine strikt positieve waarde van x0 van x.

Je kan de vergelijking f(x)=g(x) niet algebraïsch oplossen, maar je kan wel een benadering voor x0 bepalen. Voor suggesties zoek je best eens op sleutelwoord 'Raphson' om deze site.

Je kan ook een reeksontwikkeling van ln(x) gebruiken om je probleem te herschrijven als een lineair/kwadratisch probleem. Zo krijg je in elk geval een goede eerste benadering.

Nog een alternatief bestaat erin je vergelijking te herschrijven als 1000x=exp(-200000x). Hier kan je dan een benadering voor exp(x) gebruiken: exp(x)=1+x+x2/2+... en afbreken na x of x2. Je krijgt dan telkens een benadering.

Let erop dat je probleem 'slecht geconditioneerd' is. Het zal moeilijk zijn om een echt nauwkeurige benadering te vinden...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 4 september 2003

©2001-2024 WisFaq