Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekening lengteverandering van een strip door buiging

Stel je hebt een platte strip waarvan de lengte en de dikte bekend zijn. De strip wordt gebogen. De uiteinden van de strip worden tegengehouden door loodrecht tegen de strip geplaatse staven. Hierdoor kan de strip niet in voorwaarste richting schuiven. De strip wordt gebogen. De afstand tussen het middelpunt in de situatie dat de strip niet gebogen werd en het punt van de rekzijde van de strip is bekend. De verplaatsing van de eindpunten is niet bekend. Op welke wijze kan de rek van de strip berekend worden? Zelf kwam ik op de volgende formule, maar dat is een benadering en volgens mij is deze formule niet juist.

epsilon= d * y / (x2+y2)

Waarin:
epsilon = rek
d = dikte van de strip
y = indrukking van de strip
x = halve lengte van de strip

Ik hoop dat iemand mij daarmee helpen kan, ik kom er niet uit. Alvast bedankt

Ronald
Student hbo - woensdag 3 september 2003

Antwoord

Hoi,

Je proefopstelling is me niet 100% duidelijk, maar zelfs dan vrees ik dat Natuurkunde (Sterkteleer) iets te ver in het verleden ligt voor mij... Op het Formularium Doorbuigingen kan je de basisprincipes terugvinden. Anders zoek je best eens op Google met sleutelwoorden 'doorbuiging', 'balk', ...

Mocht dit niet helpen, dan stuur je beter een duidelijke tekening door.

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 5 september 2003

©2001-2024 WisFaq