Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opgave bij somformule meetkundige reeksen

iemand zet 1000 gulden op zijn bankrekening tegen 4% rente. na een jaar laat hij de rente staan en stort nog eens 1000 gulden. dat doet hij nog 9 jaar.
bereken het totale kapitaal na 10 jaar.

somformule is S(n)= t(n+1)-t(0)/(r-1)
ik nam hier t(0)= 1000 (bij jaar nul was toch nog geen rente?)
en t(n+1)= 1000 x 1.04tot de macht 11(10+1)
en t antwoord komt niet over een met t antwoordboekje met daarin totaal: 11446,35 gulden.

kunt u mijn uitleggen wat ik fout heb gedaan en wat ik hierbij de juiste t(0) en t(n+1) moet voorstellen?

S.Z.
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 29 augustus 2003

Antwoord

Je antwoord van 13.486,35 is goed. De formule is dus geen probleem voor je neem ik aan.
Houd er overgens wel rekening mee dat de formule er op het eind nog 1.000 bij optelt, dus eigenlijk is het eindbedrag 12.486,35.

Het gaat dan zo:
eindbedrag jaar 9: 11.006,11
beginbedrag jaar 10: 12.006,11 (plus 1000 inleg)
eindbedrag jaar 10: 12.006,11*1,04=12.486,35

11.006,11*1,04=11.446,35. Dit is het antwoord uit het boek.Blijkbaar is men dus 'vergeten'aan het eind van jaar 9 eerst 1.000 bij te tellen.

Heb je toch nog vragen,stel ze dan gerust via wisfaq.

pl
zaterdag 30 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq