Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefgrootte

Hoi,

Ik ben bezig met een haalbaarheidsonderzoek. En ik wil een steekproef nemen van de populatie 1730 personen. Ik wil uitgaan van een betrouwbaarheid van 95 % en een nauwkeurigheid van 5 %.

Ik heb een formule gebruikt die eerder in een antwoord is gegeven. Maar ik weet eigenlijk niet waar de 4 vandaan komt uit die formule.

n=(z*z/(4*d*d)):(1+(1/N)*((z*z/(4*d*d))-1)

Als ik mijn gegevens:

d=0.05
t=1.96
N=1730

invul komt er een steekproefomvang van 315 uit. Maar ik weet dus niet zeker of dit klopt vanwege de 4 die in de formule zit.

Bij voorbaar Dank,

Dennis

Dennis
Student hbo - vrijdag 29 augustus 2003

Antwoord

Kijk eens naar de onderstaande link, uiteindelijk komt wat jij doet overeen met situatie 2 (voorafgegaan door de berekening bij situatie 1). Bij deze laatste berekening zie je boven de streep 502 staan. Dit is in procenten dus je kunt ook zeggen dat daar 1/22 staat en dit komt dan weer overeen met delen door 4, daar komt die 4 dus vandaan.

Overigens mag je in deze situatie geen t verdeling gebruiken. Die t in jouw de oorspronkelijke vraagstelling heb ik dus maar veranderd in een z.

Uiteindelijk komt deze formule (hoewel anders geschreven) nagenoeg neer op geval 2 van de onderstaande link. Als je het op die betreffende manier uit zou rekenen, dan zul je zien dat daar dan ook hetzelfde uitkomt (het kan eentje verschillen). Die uitkomst van 315 lijkt mij derhalve dus correct.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Zie Formules steekproefgrootte

jadex
vrijdag 29 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq