Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken

Ik ben opzoek naar een verklaring voor de rekenregels van breuken optellen en aftrekken.

Dus waarom doe je bijvoorbeeld: 1/2 + 1/3 = 5/6

Ik snap dat je het gelijk moet maken maar wat is hier de verklaring voor?

ik hoop dat jullie me kunnen helpen

Thomas
Student hbo - vrijdag 29 augustus 2003

Antwoord

In feite is het 'gelijknamig maken' ook precies de verklaring dat het werkt. Een 1/2 betekent dat je 'iets' in tweeën verdeelt en dan daaruit 1 stuk neemt. Gelijknamig maken.... is dan: verdeel dat 'iets' in zessen en neem 3 stukken. Als je datzelfde 'iets' in 3 stukken verdeeld en je kiest er 1 uit dan heb je 1/3. Maar je kunt het 'iets' ook in zessen verdelen en er 2 stukken uitnemen. Je hebt dan in totaal 3+2=5 (evengrote!) stukken van een verdeling in zessen... dus: 1/2+1/3=5/6

O ja... en dat 'iets' is dan natuurlijk gewoon een eenheid.

WvR
vrijdag 29 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq