Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13783 

Re: Benamingen van de functie-variabelen

Ik snap niet precies hoe je de haakjes weggewerkt hebt bij beide functies?
Zou je dit ook nog even uit kunnen leggen?

Margri
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 augustus 2003

Antwoord

Dit heb je vast en zeker geleerd in de brugklas. Het heet officieel de distributieve eigenschap, maar in de klas wordt het ook wel de 'papegaaien-bek' genoemd (omdat er boogjes boven (en soms ook onder) de haakjes staan die op een papegaaienbek lijken).

Ik zal a = 1/2(6 - 3b) met haakjes voor je herschrijven.
q13785img1.gif
Er vertrekt van a een boogje naar elke term van de tweede factor. Elk boogje stelt een vermenigvuldiging van de twee door het boogje 'aangewezen' factoren voor.
Zo gaat er van 1/2 een boogje naar 6, 1/2·6=3 daarna tellen we het volgende boogje erbij op, dus + 1/2·(-3b).
Gecombineerd krijgen we dus a = 3 - 3/2b.
Dit kunnen we herschrijven als a = -11/2b + 3.

De andere gaat precies hetzelfde, probeer die dan ook zelf uit te werken.

Davy
dinsdag 26 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq