Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies tekenen en domein en bereik bepalen

Hallo wisfaq,

ik heb twee vragen ik hoop dat u die kunt beantwoorden.

Vraag 1) gegeven zijn f(x)= 3log(x+2) en 3log(2x)

gevr: teken de functies in een figuur.
(Maar hoe doet men dit zonder de grm ? die grondtal 3 levert mij de problemen anders kan men gewoon een tabel maken met x-en en de bijbehorende y waarden opschrijven en dan de grafiek tekenen)

vraag 2)geg: f(x)= 2logIxI en g(x)= 2log(x2-2x)

gevr:a) Bepaal van beide functies hun domein en bereik ?
(hoe doet men dit)
b) teken de grafieken ( weer het zelfde probleem)

Ik hoop dat u me kan helpen

Shahra
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 25 augustus 2003

Antwoord

De GR heeft inderdaad geen aparte optie voor bijvoorbeeld 3log.

Maar waarschijnlijk heb je al wel geleerd dat:
3log 7 = log(7)/log(3) (hierbij is log gelijk aan 10log en deze is wel op de GR te berekenen.)

Hiermee kun je nu ook de grafiek van f(x) = 3log x tekenen:
Y1 = log(X)/log(3).

Wat betref het domein, moet je je realiseren dat je geen logaritme kun trekken uit een negatief getal.
Het domein van f(x) = 3log(x) is dus 0,®.
Voor het domein van jouw functies moet je dus kijken wanneer het deel waarvan je de logaritme neemt groter dan 0 is.
Voor het bereik zou je naar de grafieken kunnen kijken.
Het bereik van f(x)=3log(x) is (Dus alle waarden kunnen als beeld optreden.)

wh
maandag 25 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq