Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wie is relatief het langst?

Een steekproefmeting bij 1000 mannen levert op dat de gemiddelde lengte van de mannen tussen de 20 en 30 jaar 1,78 meter is, bij een standaardafwijking van 12,8 cm.

Een soortelijke meting bij vrouwen geeft als resultaat een gemiddelde van 1,67 meter bij een standaardafwijking van 11,2 cm. Men mag er van uit gaan dat bij beide metingen de resultaten normaal verdeeld zijn.

Een zekere man is 1,75 m lang en een zekere vrouw 1,65 m. Wie is relatief het langst? Hoe bereken je dit en wat betekent de uitkomst eigenlijk?

omi
Leerling mbo - maandag 25 augustus 2003

Antwoord

Om te beoordelen wie 'relatief' gezien het langst is vergelijk je de lengte met de rest van de groep. Die 1,75 m van de man is net iets onder het gemiddelde van de mannen. Die 1,65 m van de vrouw is ook net iets onder het gemiddelde van de vrouwen, dus dat schiet niet op.

Je zou ook kunnen kijken naar de afwijking van dat gemiddelde. Bij de man is dat 3 cm en bij de vrouw is dat 2 cm. Maar dat zegt ook weer niks... want als de spreiding (lees de standaarddeviatie) bij de mannen groter is dan bij de vrouwen kunnen die 3 cm en die 2 cm wel 'eigenlijk' hetzelfde zijn of dan kan die 3 cm wel 'kleiner' zijn dan die 2 cm.

Kortom: in de opgave staat dat je er van uit mag gaan dat de metingen normaal verdeeld zijn. Dat betekent dat je kan uitrekenen (met de normale verdeling) hoeveel procent van de mannen een lengte heeft van minder dan 1,75 en bij de vrouwen hoeveel procent van de vrouwen een lengte heeft van minder dan 1,65 cm... en dat zegt iets over de 'relatieve' lengte van de man t.o.v. de andere mannen en de lengte van de vrouw t.o.v. de andere vrouwen.

Eerst de man (klik op het bovenste pijltje)

De normale tabel

m = s =
x <
P(x < ...) =
< x <
P(... < x < ...) =
Dan de vrouw...

De normale tabel

m = s =
x <
P(x < ...) =
< x <
P(... < x < ...) =
Conclusie: Bij de man is 40,7% van de groep kleiner... en bij de vrouw is 42,9% van de groep kleiner... dus!?

Hopelijk is het duidelijk...

Zie ook Percentielscore

WvR
maandag 25 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq