Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13734 

Re: Afbeeldingen en figuren

nou ik begrijp het niet zo goed! er staat dat y=-(x-1)-4+p waar haalt u dat (x-1) vandaan en waarom vult u p ook hier. ik begrijp dat het iets met de translatie van (1,p)te maken heeft maar ik weet niet hoe! en daarna staat er y=-x-3+p ® p=3??? hoe komt u daarbij? waarom laat u y en x weg dat kan toch niet zo!
en wat ik nog erg raar vind is dat er bij mijn boek staat dat p = -5 (in de antwoorden)

Farina
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 24 augustus 2003

Antwoord

Je hebt gelijk: die p klopte niet, ik had zelf ook een fout gemaakt. Ik heb het inmiddels verbeterd. Verder laat ik niet zomaar een x en/of een y weg... Ik weet dat ik uit moet komen op 'y=-x' dus als ik heb staan 'y=-x+p+5', dan weet ik wel wat ik voor p moeten nemen om 'y=-x' te krijgen.

Wat belangrijk is bij het transleren van functies is hoe je de translatievector in het functievoorschrift verwerkt.

Op onderstaande website kan je er van alles over vinden. Uiteraard staat dat ook in je boek! Het is niet zo 1-2-3 in een paar regels uit te leggen... maar kijk eerst eens op de website. In jou geval dus vooral naar f(x+c) en f(x)+d.

Zie Transformaties

WvR
zondag 24 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq