To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleinste gemeenschappelijke veelvoud

Ik heb misschien een hele makkelijke vraag maar ik geraak er niet aan uit. Het product van 2 natuurlijke getallen is 10800, hun kgv is 360. bepaal die getallen. Je moet ze eerst ontbinden in priemfactoren, maar dan?
Help me

Kris
Student Hoger Onderwijs België - zondag 24 augustus 2003

Antwoord

Er geldt: kgv(a,b)·ggd(a,b)=a·b
Met ab=10800 en kgv(a,b)=360 weet je: ggd(a,b)=30

30=2·3·5
360=23·32·5
10800=24·33·52

Dus a en b bestaan ieder geval uit de factoren 2, 3 en 5. Blijven over de factoren 22 en 3. Verdeel deze factoren over a en b en wel zo dat er geen gemeenschappelijke factoren bij komen! Nu jij weer...

WvR
zondag 24 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq