Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Begrotingsbeleid in een bestedingsmodel

Uit volgende oefening geraak ik niet uit. Hopelijk kan jij mij helpen.

Geg.:
C= 100 + 0.75 Yb
Yb = (1-t)Y
I=250
Volledige tewerkstelling bij Y=2500

Gevr.: bepaal G en bepaal T

Opl.: t=0.44 of 44% en G = 1100

Hoe komt men aan t=0.44?

Danny
Iets anders - zondag 24 augustus 2003

Antwoord

Hoi Danny,

Hoe je aan G geraakt, zal je al wel gevonden hebben. Ik zal de waarde ineens mee gebruiken in de vergelijkingen (is al een onbekende minder). Het is gewoon een kwestie om de vergelijkingen een beetje te herschrijven.

C = 100 + 0.75 Yb
Yb substitueren in de consumptiefunctie

C = 100 + 0.75 (1 - t)Y
C = 100 + 0.75 Y - 0.75 tY

Dan de evenwichtsvergelijking opstellen voor het inkomen en invullen.
Y = C + I + G
Y = 100 + 0.75 Y - 0.75 tY + 250 + 1100
Y - 0.75 Y + 0.75 tY = 100 + 250 + 1100
(0.25 + 0.75 t)Y = 1450
Ye = 1450 / (0.25 + 0.75 t)

We weten dat het evenwichtsinkomen Ye (dat zich voordoet bij volledige tewerkstelling) 2500 bedraagt.

2500 = 1450 / (0.25 + 0.75 t)

Herschrijven naar t en oplossen geeft een waarde van t van 0.44. Deze laatste stap zal wel lukken zeker?

Groetjes,

tg
zondag 24 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq